Η SAVANNAH ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΑΤΣΑ;

Nαι. Η πρώτη savannah γεννήθηκε τη δεκαετία του '80, και η φυλή μπήκε στην TICA το 2001, και έφτασε στο Championship το 2012.


ΤΑ F ΚΑΙ A,B,SBT ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να μιλήσουμε για τις Savannah και να λύσουμε όλες σου τις απορίες. Αυτά τα γράμματα ισχύουν και για άλλες ράτσες. Επικοινώνησε μαζί μας και για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση έχεις σχετικά με τις γάτες γενικά.


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΕΣ;

Οι savannah είναι εξαιρετικά σπάνιες, ιδιαίτερα οι ανώτερες γενιές. Η εκτροφή τους είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί εκτροφείς serval. Το serval είναι άγριο ζώο, και χρειάζεται ειδική άδεια προκειμένου να έχει κανείς ένα. Ακόμα, η περίοδος κυήσεως του serval και της οικόσιτης γάτας είναι διαφορετική, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ λίγες επιτυχείς διασταυρώσεις.

Επίσης, οι F1 και F2 θηλυκές savannah κάποιες φορές απορρίπτουν τα αρσενικά, και οι εκτροφείς έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αρκετές φορές, αναγκαζόμενοι να αποκτήσουν καινούργια αρσενικά για τα απρόθυμα θηλυκά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα θηλυκά ανώτερων γενιών μπορεί να έλκονται από μεγαλύτερα και δυνατότερα αρσενικά, τα οποία θα θυμίζουν περισσότερο το serval.


ΟΙ SAVANNAH ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΕΣ;

Οι SBT δεν είναι καθόλου άγριες. Αυτές των υψηλότερων γενεών (F1,F2) ίσως είναι προτιμότερο να πηγαίνουν σε σπίτια έμπειρων γατόφιλων, απλά και μόνο επειδή είναι πολύ ενεργητικές και αρκετά επίμονες. Οι γάτες savannah είναι γενικά πολύ γλυκές και δένονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους και με τους σκύλους και τις γάτες του σπιτιού. Η προσοχή τους είναι συνεχώς στραμμένη προς τους ανθρώπους, και ο χαρακτήρας τους θυμίζει την αφοσίωση που δείχνουν οι σκύλοι. Τους αρέσουν τα χάδια και ακολουθούν τους ιδιοκτήτες μέσα στο σπίτι, απλά και μόνο για να είναι μαζί τους. Περιμένουν μπροστά στην πόρτα μέχρι να γυρίσουν οι ιδιοκτήτες σπίτι, τρίβουν συχνά το κεφάλι τους πάνω στους ανθρώπους, και δεν είναι καθόλου επιθετικές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σταθεί ο εκτροφέας με υπευθυνότητα και να κοινωνικοποιήσει σωστά τα γατάκια όσο είναι ακόμα μικρά. 

Ακόμα, η savannah είναι μία εξαιρετικά υπάκουη γάτα, που μπορεί να μάθει να παίζει fetch (δηλαδή να επιστρέφει το μπαλάκι για να της το ξαναπετάξεις), να πηγαίνει βόλτες με λουράκι, και να υπακούει σε διάφορες εντολές, όπως το "Κάτσε"!

Η αστείρευτη ενέργειά τους τις κάνει ιδανική συντροφιά για ενεργητικούς ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν έναν πιστό σύντροφο. Όπως στις περισσότερες γάτες, έτσι και στις savannah, δεν αρέσει να τις κρατούν αγκαλιά όρθιοι για πολλή ώρα, αλλά λατρεύουν τα χάδια. Παρ'όλα αυτά, δεν θεωρούνται γάτες του καναπέ.

Σημείωση: Η άδεια USDA ή/και η άδεια CITES είναι απαραίτητες για τη μεταφορά γατών savannah από τις Η.Π.Α. προς την Ευρώπη. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι νόμοι σχετικά με την κατοχή τους. Στην Ευρώπη όλες οι γενιές της ράτσας είναι επιτρεπτές ως κατοικίδια. Στην Αυστραλία όλες οι savannah απαγορεύονται. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει.

Στη Γερμανία είναι απαραίτητη μία κλειστή αυλή προκειμένου να έχει κανείς savannah υψηλότερης γενιάς.

Στην Αγγλία απαιτείται άδεια DWA για τα F1.

Στην Νορβηγία απαγορεύονται οι υβριδικές γενιές F1-F4.

Στην Πολωνία και στην Ελλάδα επιτρέπονται όλες οι γενιές, χωρίς καμμία ειδική άδεια.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι κανονισμοί σε συγκεκριμένες χώρες, οπότε παρακαλούμε πολύ κάντε κάποια έρευνα σχετικά με τους κανονισμούς στην δική σας χώρα πριν αγοράσετε savannah.

Ευχαρίστως να σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.


ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ SAVANNAH ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Ναι. Τους αρέσει να παίζουν με κάποιον το ίδιο ενεργητικό με αυτές! Οι savannah των υψηλότερων γενεών πρέπει να είναι σωστά κοινωνικοποιημένες, και τα παιδιά πρέπει να έχουν μάθει να σέβονται τα κατοικίδια.


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ SAVANNAH ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ;
Φυσικά! Τα γατάκια μας έχουν ήδη μάθει να χρησιμοποιούν την άμμο προτού εγκατασταθούν στο καινούργιο τους σπίτι.


ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ;
Οι περισσότερες savannah λατρεύουν να παίζουν με το νερό, δεν το φοβούνται και πολλές θα μοιραστούν μαζί σας το ντους!


ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο EKΤΡΟΦΕΑΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;
Οι υπεύθυνοι εκτροφείς κάνουν πολλές ερωτήσεις προκειμένου να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο γατάκι. Είμαστε πολύ προστατευτικοί και θέλουμε να δούμε τα γατάκια μας ευτυχισμένα με τις καινούργιες τους οικογένειες!


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΓΑΤΑΚΙ SAVANNAH;
Εμείς ενθαρρύνουμε όλους όσους αγαπούν τις savannah να κάνουν την έρευνά τους στο διαδίκτυο. 

Η σελίδα της TICA είναι  www.tica.org

Εκεί μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες.

Η ιστοσελίδα του Savannah Cat Association είναι  www.savannahcatassociation.org .
Επίσης, σας εφιστούμε την προσοχή, διότι υπάρχουν πολλές παγίδες. Η γάτα "Asherah" είναι απλά μία χωρίς λόγο υπερτιμημένη savannah, δεν υπάρχει ράτσα "Asherah". Ακόμα, εάν δείτε μία savannah σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ χαμηλή τιμή, κάντε πολλή έρευνα, καθώς μπορεί να μην είναι καν savannah.


ΕΙΔΑ ΜΙΑ SAVANNAH ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ SAVANNAH;
Εάν δίνεται από κάποιον γνωστό εκτροφέα, με πιστοποιητικό γεννήσεως (pedigree), ναι, είναι. Οι savannah εκτός του προτύπου της φυλής μπορεί να έχουν "νερά" (marbles), ροζέτες, άλλο χρώμα εκτός από τα επιτρεπτά που είναι ασημί, μαύρο, καφέ και του καπνού (smoke). Για παράδειγμα, υπάρχουν οι άσπρες snow/lynx savannah, που μοιάζουν με το άσπρο serval. Ναι, υπάρχουν άσπρα serval. Υπάρχουν επίσης και τα melanistic serval. 


ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Ή ΕΙΔΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ;

'Οχι. Οι savannah χρειάζονται τροφή καλής ποιότητας, ξηρά ή σε κονσέρβα. Η ωμοφαγία είναι το καλύτερο, αλλά είναι μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες. Συνιστούμε να υπάρχει πάντα ένα μπωλάκι με ξηρή τροφή, και φυσικά, νερό. Επίσης, δεν χρειάζονται ειδικό κτηνίατρο, αλλά μπορείτε να ενθαρρύνετε τον κτηνίατρό σας να κάνει μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, εάν θέλει.

Οι savannah, όπως και τα bengal, δεν πρέπει ποτέ να ναρκωθούν με Κεταμίνη. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλου είδους νάρκωση.


ΕΧΟΥΝ ΟΙ SAVANNAH ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ;

Όχι, δεν τους ενδιαφέρει να καταστρέφουν αντικείμενα, απλά είναι πολύ ενεργητικές και παιχνιδιάρες ακόμα και ως ενήλικες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να τους προσφέρουν πολλά παιχνίδια, και να είναι έτοιμοι να περάσουν την ζωή τους με μια γάτα savannah. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι: ένα ονυχοδρόμιο, ένας ειδικός νυχοκόπτης για γάτες, και πολλή αγάπη!

Παρακαλούμε πολύ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.

Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό μίας ολόκληρης φάλαγγας από το δάχτυλο της γάτας. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.